Wednesday, December 24, 2008

Software Imprescindible (VII) - Antivirus (I)

Bé bé bé! Toca posar-nos en un tema complicat però que a tots sempre us porta molt estressats! Els virus!!! ;D



Primer de tot vull incidir en un típic comportament de molta gent i es que actualment els virus informàtics no tenen com a objectiu "tocar la pera" sino principalment agafar informació o utilitzar la vostra màquina, PER TANT, si la màquina us fa "suposades" coses rares no es perquè hi hagi un virus que faci aparèixer un missatge d'error quan arranqueu l'ordinador sinó que potser heu fet alguna cosa que la heu liada... XD

Total, que primer de tot parlarem dels comportaments necessaris per no agafar virus (aquest és el millor antivirus que podeu tenir):

- NO obrir fitxers adjunts ni que vinguin de persones conegudes sense passar-li abans l'antivirus: per tant primer el gravarem al disc dur i després li passem l'antivirus.

- NO executarem fitxers que no estiguem segurs del que són (sobretot fitxers .exe, .bat,...). Per exemple: us baixeu algo d'un mail, web, emule,... i cliqueu per "provar".

- VIGILAREM molt amb fitxers tipus cracks,... intentant sempre utilitzar únicament els que venen en packs baixats de llocs de confiança els elinks o els torrents, com ja us comentava en els respectius temes. I a poder ser possible keygens.

- NO instal•larem el primer soft que ens caigui a les mans i TAMPOC packs de codecs, programes modificats,... que no tinguem seguretat que hi ha tota una comunitat al darrera comprovant-los...

- NO utilitzarem ni l'Explorer (únicament per llocs segurs, com la web del banc,...) ni l'Outlook Express! Heu de pensar que són els més utilitzats i tots els atacs per web, mails en cadena,... estan preparats per aprofitar els bugs d'aquests programes. Com a variants: Opera i The Bat (el millor client de correu que hi ha, però és de pagament) sinó gratuït teniu per exemple el Thunderbird 2.

- El gestor de correu el configurarem perquè els mails s'obrin en format únicament texte no Html.

- Pujar el nivell de seguretat a l'Office de les macros a grau mitjà (Menú Eines/Macro/Seguretat...) que és en el qual ens demana autorització per executar-les. Penseu que una macro és un programa i es pot executar directament en obrir un fitxer i implementar codi a la vostre màquina.

- SOBRETOT NO caure en les "trampes" de l'enginyeria social tipus "phising",... Com per exemple que us surti navegant un pop-up que us diu que teniu virus i que heu de descarregar X cosa (NO és cert), que el banc us demani un password o una pàgina web (NO es cert),...

Bé, ja us he menjat una mica el cap amb els decàleg del bon usuari. Ara explicar-vos una mica la finalitat dels virus:



- Agafar dades útils: Comptes de correu per enviar-vos spam, per enviar-ne a altre gent, per contaminar altres usuaris, passwords per controlar la màquina, dades bancàries,...

- Controlar la màquina per utilitzar-la com a emissor d'SPAM tant amb les adreces de coneguts com a altres adreces de correu.

- Utilitzar la màquina per realitzar atacs a altres màquines més importants de manera que es puguin "tombar" servidors a partir de les peticiones de milers de màquines "zombie" i a més a més no deixar rastre utilitzant-les com a filtre.

- ...

Ja veieu que hi ha molt de tema (i sí! M'estic tornant a allargar...) =P Pel que deixo aquí la primera part de la entrada, però abans un avançament del proper post amb el mínim necessari per estar amb la màquina en condicions:

- Antivirus --> actualitzat.
- SO actualitzat.
- Firewall.
- Soft anti-spyware.
- Pàgines de consulta.
- Imprescindible: Criteri amb els fitxers/mails/webs!

Ale! Llegiu-ho tot bé que la segona part serà canyera!!! ;D

No comments: