Monday, December 15, 2008

Software Imprescindible (VI) - Còpia de Seguretat - Cobian Backup

Bé abans de posar-me a currar l'entrada sobre els antivirus i tal (que evidentment requereix bastanta feina perquè és un tema llarg) volia fer una petita entrada sobre una tasca i un software cada dia més imprescindible: el COBIAN BACKUP



És una realitat que cada dia tenim més dades de valor important a dins de l'ordinador, tant pel que fa a dades d'estudis/feina, correu (si no utilitzeu correu web) i sobretot amb la era digital: Fotografies. Perquè tot i que les tinguem repartides per a saber quants llocs: picassa, facebook, compartides,... És difícil poder recuperar la quantitat actual de fotografies que fem i mantenir-ne la qualitat si es perden del disc dur.

Per això és molt recomanable fer una còpia de seguretat de les dades periòdicament.

La còpia la podeu fer en diversos suports, les dues millors opcions pel meu gust són (i descarto utilitzar dvd's perquè et torna boig i anar actualitzant també és molt pesat pel que al final no ho fas i en surts perdent...)

- Una partició de disc diferent d'on tenim les dades. Preferiblement en un disc dur diferent (o sigui, tenir dos disc a l'ordinador).

- En un disc dur extern.

Entre aquestes dues i tot i que el cost pot semblar una mica més elevat la millor és la del disc dur extern, ja que un dels perills de l'ordinador es que amb una pujada de tensió,... peti la font d'alimentació i això pugui provocar també que el disc dur quedi inservible.


Apart actualment hi ha moltes opcions de discs externs: reproductors amb molta capacitat, pendrives, reproductors multimèdia,...

Únicament ens queda utilitzar un software que ens simplifiqui la tasca de realitzar la còpia. I per això descarregarem el Cobian Backup d'aquí, el programa a més a més és gratuït i teniu un fòrum a la seva mateixa web per resoldre qualsevol dubte.

Pel que fa al programa primer de tot indicar que el podeu posar en català a Eines/Opcions/idiomes.

Per fer la còpia de les nostres dades haurem de crear diferents tasques que tindran indicades les carpetes a copiar i la ubicació a on van destinades. Per això farem una nova tasca i a la pestanya General posarem que la còpia sigui Total (després ho canviarem per Incremental de manera que les properes vegades el soft només copiarà els fitxers que hagin canviat i afegirà els nous).

En groc teniu marcades les opcions de Full i la posterior d'Incremental.

A la pestanya Fitxers indicarem les carpetes a copiar i la destinació. Heu de vigilar la destinació perquè si poseu per defecte l'arrel del disc dur extern ja ens crea una carpeta com la que copiem (no fa falta que la creem nosaltres sinó ell en farà una de nova a dins).

En l'exemple còpiem la carpeta Fotos a la unitat externa N:\ on el Cobian ja ens crearà una carpeta Fotos.

A la pestanya Horari podeu indicar-li quan voleu que s'executi, sinó teniu un horari concret podeu executar les tasques de còpia en el moment que vagi bé: seleccionant la tasca i clicant la icona del PLAY.

A més a més si teniu posat que es realitzi automàticament (deixeu la màquina sempre encesa) podeu posar que us envií un mail (per si esteu a la feina) amb el log del que ha fet. Per posar-ho anem a Eines/Opcions/SMTP. En aquesta pestanya hem d'omplir les nostres dades del correu i ja rebrem els avisos! ;D

D'aquesta manera ja podrem tenir la seguretat de no perdre dades importants ja que les tenim separades físicament i tot! ;)

Bueee com us deia no era gaire complicat nor? ;D Això sí: Feu-ho!!! Ja que us puc assegurar que els discs durs es moren (i molt!) i tot i que de vegades les coses són recuperables d'altres no seria tan fàcil... ;)

Pel que a posar-se amb el tema! ;P

2 comments:

marinesku said...

bwaaaaa!
em sento especialment identificada amb el post d'avui, especialment a l'exemple de les 'fotos'... de fet me l'he pres com un guiño, del pal 'y tenía los ojos de un color lila profundoooooo'... jojojo

ok, ok, em compraré un disc dur extern!!! tot i que hi ha taaaantes i taaaantes coses que m'agradaria comprar-me abans!!!

però tens tota la raó, mestre edu!!

again, enhorabona pel teu blog. no sé si farà que realment et preguntem menys coses d'ordinadors, o no, però és un currelo del qual pots estar molt orgullós!

Guybrush Threepwood said...

Eiiiis! Moltes gràcies marranu!!! ;D

Aixxxx això de "mestre" m'ha arribat! ;P I sí lo dels ulls té una tela... XDDD

El disc dur extern és veritat que és una pirula tenir-lo que comprar però jo la veritat es que des que el tinc li dono molt d'ús, ja que de vegades vols portar soft o pelis o fotos a algun lloc i amb això acabes molt ràpid, apart de dormir tranquil mentres la màquina està connectada tot el dia! ;D