Saturday, November 29, 2008

Software Imprescindible (V) - Utorrent (I)

I bé ha arribat l'hora de fer la 2ª part de l'entrada sobre p2p on us parlaré del protocol: BitTorrent.



Per posar-vos en situació el protocol BitTorrent és utilitzat per molts clients, o sigui programes que segurament us sonaran com: Ares, Azureus, Lphant,... Tots aquests clients provenen en part de l'estructura de connexió del client eDonkey2000 (primer client i xarxa de p2p de la que prové posteriorment l'Emule, d'aquí el nom).

Doncs bé, les característiques d'aquesta xarxa són principalment que no té el punt de centralització de l'emule pel que fa als servidors (de la manera clàssica de connectar-se a un per realitzar les recerques,...) i tampoc té cap tipus de política de "punts" (en forma de crèdits) que té l'emule per compensar als usuaris que més fitxers pugen. Per tant, el primer que notarem utilitzant un client de Torrent es que comença i ja baixa ràpid i també que no té cap tipus de "busqueda" incorporada que pugui estar a l'alçada en cap cas de la de l'emule...

Per trobar el que volem baixar necessitarem fer una recerca en buscadors específics o a partir de grups de torrent, el que aconseguirem serà un fitxer amb extensió .torrent que carregarem al nostre client de torrent. A més d'aconseguir el fitxer hem de veure si aquest està disponible, per fer-ho en la mateixa recerca trobarem que s'indica el nombre de seeds (llavors) que té un fitxer. Els seeds fan referència a la quantitat d'usuaris que tenen el fitxer complet i l'estan pujant per la resta d'usuaris, ja que si no hi ha cap seed és difícil que puguem completar el fitxer.

Bé, ara que ja esteu al dia (com sempre podeu trobar moltíssima informació i tutorials tirant de Google): El client que jo us aconsello utilitzar és el Utorrent.



Funciona molt bé, no realitza una càrrega excessiva sobre la màquina i és dels clients acceptats als trackers. El podeu baixar gratuïtament des d'aquí. En la mateixa pàgina podeu baixar el pack d'idiomes i posar el Utorrent en català, únicament heu de posar el fitxer utorrent.lng a on tingueu el fitxer utorrent.exe ---> Aquesta és una altra característica del Utorrent i és que no us crearà tot un conjunt de carpetes com l'emule, sinó que únicament per obrir-lo heu de clicar sobre el fitxer utorrent.exe (i ell ja crea una carpeta amb les subcarpetes per cada fitxer que baixeu).

Pel que fa a la configuració novament heu d'obrir un port (el mateix en TCP i UDP) com en el cas de l'emule. I posar-lo en l'apartat de connexió de les preferències del Utorrent.

Ja únicament ens queda configurar la velocitat de la connexió. Com podeu veure, clicant en la imatge següent, únicament teniu que jugar amb 2 valors (els marcats en groc) que són la pujada i la baixada. Amb una pujada entre 5 i 10 no us afectarà en cap cas a la velocitat de navegació, la baixada la podríeu limitar a 100, 200,... o res depenent de la vostre connexió.



La zona en verd fa referència a les connexions que podeu mantenir, aquests valors són similars als que porta ja el Utorrent per defecte i en el meu cas no m'han saturat mai la connexió (tot i que aquí també depèn del router que tingueu).

Ara ja toca únicament posar-nos a baixar. Per fer-ho tenim la opció de realitzar recerques per internet utilitzant un dels millors buscadors: Mininova. Recordeu que sempre s'ha de mirar el nombre de seeds disponibles.

Els buscadors us deixaran baixar un fitxer torrent que en el cas d'utilitzar l'Opera heu de clicar en el link amb el botó de la dreta i guardar el fitxer linkat (ja que l'opera inclou un client propi de torrent). Per afegir aquest fitxer al Utorrent anirem a Arxiu/Agregar Torrent... I ja el tindrem descarregant.

Arribat aquí ens queda parlar de la part dels trackers (lo millor amb diferència d'utilitzar torrents) que són comunitats on es comparteixen fitxers i torrents i la gent es curren molt les pujades i la informació del que baixes,... Però com que sempre em dieu que m'allargo (perquè digueu que nos us faig cas...) ;P i això té una mica de truquillos seguiré en la propera entrada! ;) Que de moment ja teniu una mica de feina a fer! XDDD

No comments: