Saturday, November 22, 2008

Software Imprescindible (IV)

Bé, abans de començar a tocar altres temàtiques en el blog (i anar "barrejant" temes) voldria fer la 4ª entrada sobre soft imprescindible parlant dels programes de p2p.

Ja suposo que la majoria n'utilitzeu algun i que segurament ja us funciona correctament però hi han moltes opcions de p2p i en la meva opinió els dos que tractaré són el millor que podeu utilitzar: EMULE i TORRENT



La veritat es que si aquest post l'hagués fet fa uns mesos únicament us hagués parlat de l'emule perquè sempre he sigut un "emulero" convençut i ni tan sols les promeses de més baixada d'altres clients em compensaven deixar un soft lliure i amb una bona filosofia darrera... El problema es que com sempre passa les coses ja no són com eren i realment tots aquests grups de "vaig a pillar peles com sigui" rollo sgae i altres... estan aconseguint carregar-se la xarxa de l'emule, ja que últimament hi ha moltíssims fitxers corruptes, que contenen el que no és, amb virus,... estan tombant cada 2 per 3 els servidors (amb denúncies que no arriben en lloc però que provoquen un problema als que mantenen els servers), i també s'han perdut fa temps les bones costums d'etiquetar correctament els fitxers, valorar-los,... En resum, actualment i en la meva opinió la millor opció és fer un combinat de les dues coses:

Emule per totes les coses amb algo de temps i poc conegudes (hi ha de tot i la recerca és molt potent, en realitat cap altre soft s'hi acosta), per coses actuals i de tamany elevat (dvd's,...) tirar de torrent i de trackers de confiança!

Pos bé, comencem amb l'EMULE!



En realitat ja el coneixem tots pel que no pretenc tornar a explicar com funciona, com es configura,... això posant al google: Tutorial emule (en trobareu a centenars...). Únicament us explico un parell de "trucus" per tenir-lo correctament funcionant! ;)

Primer de tot, l'emule és lliure i de codi obert, això com sempre és molt bo però en aquest cas més ja que es desenvolupen varies versions de l'emule (anomenades mod's) i molta gent les supervisa, millora,... El meu mod preferit és l'emule Xtreme (basat en el gran Maella) que el podeu descarregar gratuïtament (evidentment) d'

aquí.



Pel que fa a la instal•lació doncs heu de tenir en compte de compartir únicament! la carpeta incoming (que és a on es descarreguen els fitxers) i obrir els ports per poder connectar. Per fer-ho: Quan l'XP us avisi sobre que el firewall del windows detecta l'emule li dieu que li permeti connectar (això ja ho teniu obert) ara queda el router (segurament en tindreu). El que fa un router es redirigir el tràfic que li arriba d'internet a una màquina de la xarxa (la vostra) per tant heu de dir-li a quina màquina ha d'enviar el que arribi per l'emule. Per fer-ho podeu utilitzar els soft que us incorporen algunes companyies i indicar un port TCP i un UDP (a partir de 1024 fins el 65000) que també posareu a les preferències de l'emule (a connexió).

Si no teniu el soft de la companyia o no ho veieu clar podeu entrar al router directament, per saber com obrir els ports lo millor que podeu fer és mirar el model i buscar novament un tutorial... En aquestes webs en trobareu:

- Adslayuda
- Bandaancha

Si no el trobeu proveu directament al google perquè hi ha tutorials dels routers a porrons... =P

Ara ja teniu el soft i els ports ben oberts (per comprovar-ho només heu d'anar a l'emule i connectar a un servidor i provar la connexió a la pestanya KAD). Pel que ja us començarà a baixar, recordant que l'emule al principi és lent i necessita que aneu compartint bastant per millorar la vostre posició a les cues de baixada de la resta d'usuaris.

Un dels problemes que trobem actualment amb l'emule es la persecució que s'està realitzant sobre els servidors (que són els que permeten estar connectats entre nosaltres per descarregar trossos de fitxers dels diferents usuaris) per això és important sempre connectar la xarxa KAD (la teniu en una pestanya abans de la dels servidors) ja que aquesta connexió no necessita els servidors.

Aquest és l'apartat de la xarxa KAD (kademlia)

Per la mateixa raó segur que us heu trobat moltes vegades que teniu la llista buida de servers, per recarregar-la amb un llistat segur i actualitzat el millor que podeu fer es guardar-vos aquesta pàgina Gruk.org als bookmarks (de l'Opera of course) i quan us passi això entreu i cliqueu al link d'adalt que diu "Add to Emule" i directament (amb l'emule obert) us descarrega el fitxer i us apareixen els servidors de la llista a l'emule.

Ara ja només ens queda com triar els fitxers a descarregar... La millor opció sempre és la d'agafar els elinks de web's de manera que pots estar segur del que s'està pujant... aquí us en deixo unes quantes:

Totsrucs.cat - Boníssima Web amb molt de material i en català. Es podria dir que ripegen gairebé tot TV3, pel que podeu trobar programes concrets tipus: "Afers Exteriors", "KM33", "Silenci",... Apart de clàssics com "Plats Bruts", "Polònia",...
p2pnews
sharemula - Web d'un dels grups importants de ripeig
elitefreak - Un altre grup de ripeig
Animelliure - Web amb moltíssim anime en català! Pel que ja sabeu a descarregar tots els capítols de Bola de Drac!!! ;)

Sinó sempre podrem utilitzar la opció de recerca, i tenir en compte que sempre s'ha de mirar quantes fonts (disponibilitat) tenen els fitxers i quin és el percentatge de gent que té el fitxer sencer (Fons Completes). D'aquesta manera és molt fàcil saber quin pot ser un fitxer fake, que seria un cas de fitxer potser amb moltes fonts però amb poques que el tinguin acabat ja que la gent quan se l'acaba de baixar i veu que no és el que esperaven, està corrupte,... el borren i per tant hi ha poca gent amb el fitxer sencer... Aquests valors també ajuden a saber el que es trigarà a baixar un tipus de fitxer.

Aquí podeu veure el nombre de fonts i % d'usuaris amb el fitxer finalitzat.

I bé, ja per acabar indicar-vos un parell de bones normes de comportament: La pujada no la limiteu al mínim ja que la gràcia de les xarxes p2p és compartir no ser uns leechers (gent que només descarrega) i mantingueu el que us baixeu un temps perquè la resta també s'ho puguin baixar! ;)

En el pròxim post tractaré l'altre programa de p2p que us recomenava: el Utorrent (client concret de torrent).

Emule POWAAAAA!!! ;D

2 comments:

Guybrush Threepwood said...

Spameo en un blog i tot... Buffff! Bueee és molt maca la noia però no entreu a la web que li linka el perfil (casino-online).

Pro deixo el comentari... perquè mola un montón!!! Sooooo good!!! ;P

ruunihallakon elämää said...

Hi great reading yourr blog